top of page

Faşizm-Nasyonal, Sosyalizm-Komünizm


Komünizm:

Özel mülkiyetin olmadığı, bütün malların, üretim araçlarının topluma ait bulunduğu, bunların herkesin ortaklaşa kullandığı toplum düzeni ekonominin kamu mülkiyeti ile değiştirilerek en azından temel üretim araçlarının (madenler, fabrikalar vb.) ve toplumun doğal kaynaklarının kontrolünün halkın elinde olmasını amaçlayan politik ve ekonomik öğretidir.Komünizmde ayrıca sınıf farkını ortadan kaldırmak, devletsiz bir toplum düzeni kurmak da amaçlanır."Komünizm" kelimesi dilimize Fransızca'dan girmiştir ve Latince'de "ortak, müşterek' anlamına gelen "communis" kelimesinden türetilmiştir.Modern komünizm kavramının ortaya çıkışı Karl Marx ve Friedrich Engels'in yazdıkları "Komünist Manifesto" adlı eser aracılığıyla olmuştur. Daha sonra bu kavram bazı değişiklikler geçirerek Sovyetler Birliği, Çin, Doğu Almanya,Kuzey Kore, Küba ve Vietnam gibi ülkeler tarafından da benimsenmiştir.

Sosyalizm:

Üretimi devletin düzenlemesini ve üretim araçlarının devletleştirilmesini savunan öğreti. Üretimde ve üretilenlerin dağıtımında bireyin değil, toplumun yararını göz önünde bulunduran ekonomik sistem.Liberalizme tepki olarak doğmuştur. Liberalizmin insanlar arasında uçurumlar açması, büyük sınıf farklılıklarını doğurması üzerine ideal bir devletin ancak eşitlik temelinde gerçekleşebileceğini iddia ederler. Devlet üretimi organize eden, bölüşümü sağlayan bir organdır. Üretim kar amacıyla değil ihtiyacı karşılamak için yapılır. Üretim araçları(fabrika, makine) kamu mülkiyetindedir. Herkes eşit hak ve koşullardadır.

Sosyalizm komünizm farkları:

sosyalizm => devlet insanlardan ne alabilecekse alır ve onlara layık oldukları şeyleri verir (katkı, yardım için) komunizm => devlet insanlardan ne alabilecekse alır ve onlara ihtiyacı olan şeyleri verir (insan doğasına göre)

Faşizm:

Faşizm ise daha çok ırkların üstünlüğü fikrine dayanan, baskıcı ve otoriter rejim anlayışını ifade eder. Faşizmde aşırı milliyetçi ve anti-demokratik fikirler yerini bulur.En bilindik faşist yönetimler II. Dünya Savaşı döneminde İtalya’da Mussolini, Almanya’da Adolf Hitler tarafından uygulanmıştır. Ancak Mussolini faşizminde milliyetçilik fikri ön planda ve ırkçılık yok iken, Hitler faşizminde katı bir ırkçılık vardır.Faşizmde fikirsel anlamda tek tip toplumsal yapı oluşturmak istenir. mevcut sisteme karşıt düşünceler yani muhalif düşünceler baskı yoluyla engellenir.

Nasyonal Sosyaliz

m(Nazizm):

Nasyonal Sosyalizm, Milliyetçi Sosyalizm, Nazizm ya da Hitlercilik, Almanya’da Adolf Hitler tarafından kurulan yönetim sistemi ve siyasi bir akımdır. Günümüz bilimsel değerlendirmeleri tarafından aşırı milliyetçi sağ düşünüşe bağlı olduğu yönünde sınıflandırılmış olsa da birbirinden uzak iki farklı kavramı birleştirmiş olduğu için senkretik bir ideolojidir.

Temel felsefesi milliyetçilik, sosyalizm, ırkçılık, antisemitizm ve popülizm üzerine kuruludur. Bunların yanını sıra antikomünizm ve antikapitalizm sunmaktadır. Ekonomide korporatizm benimsenir. Nazilerin uyguladığı sosyalizm biçiminde sadece ekonomik olarak korporatizmle paralel gidilir, Marksizm tümüyle reddedilir ve komünizmin Alman ulusu için büyük bir tehdit oluşturduğu düşünülür. Nasyonal Sosyalizm beyaz ırkın diğer ırklardan (siyah-melez) üstün olduğunu ve ırklar arasında var olup süregelen mücadelenin (ırksal kazanımlarını fark edip kullanabilirlerse) üstün olan beyaz ırkın kazanacağını savunur.

Faşizm , Nasyonal Sosyalizm(Nazizm) farkları:

Faşizm ve Nazizm çok benzer ama aynı zamanda çok farklıydı.İlk olarak Faşistler Devletin mutlak otoritesini vurgular.Nasyonal Sosyalistler tam tersi olarak devletin bir vasıta olduğunu vurgular ve Adolf Hitler şunu söyler:

“Devlet,bir gaye değil,bir vasıtada Devlet büyük bir medeniyetin kurulması için en önde gelen şartlar dan biridir. Fakat, bu yüksek medeniyetin direkt olarak ilk şanı deildir.

Çünkü medeniyet, medeniyet kurmaya kabiliyetli bu ırkın mevcudiyetinde hazırdır.”

Nazizm,Faşizmin farklı bir formu olarak tanımlanmıştır.Ancak Nazizmin temelinde Irksal üstünlük kavramı yatmaktadır.Faşizm,her zaman devleti yüceltilerken Nazizm Etnik Almanların yaşadığı her bölgeyi Lebensraum(Yaşam alanı) olarak görmüş ve incelemelerde bulunmuştur.

Naziler,Sanat anlamında ırkları için sağlıklı bulduğu modernizmi benimserken Faşistler daha çok yaratıcı sanat üzerinde durmuştur.

Hem Faşist hemde Nazi mimarisinde Anıtsalcığın eğilimi vardı.Faşist İtalyada Bolşevik Mimarcılığı kabul edilirken,Üçüncü Reich tarafından reddedilmiştir.Naziler,Mimari tarzı olarak Neoklasizmi kullanmıştır.

Naziler,Ekonomik ve Kültürel anlamda devlet müdahalesini desteklemesine rağmen hegemonyayı reddetmiştir.

Faşizm ve Nazizm arasındaki önemli farklardan biriside Irk üstünlüğü anlamındaydı.Nazizm’de Anti-Semitizm daha ön plandayken,Faşist İtalya’da,Nazi Almanyası ile ittifaka girişmeden ve Irk manifestosu kabul edilmeden önce hiçbir şekilde Yahudi karşıtlığı yoktu.Irk Manifestosu kabul ediliğinde,Pek çok İtalyan Yahudisi Polonyadaki Toplama kamplarına gönderilmiştir.


Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page